Sıkça Sorulan Sorular
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN BAŞVURU, KABUL, KAYIT VE EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜREÇLERİNE DAİR SIKÇA SORULAN SORULAR
 
 
  1. Karabük Üniversitesi’nde kayıtlı uluslararası öğrenci sayısı nedir?
Karabük Üniversitesi’nde ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında 103 farklı ülkeden toplam 11.585 uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir.
 
  1. Uluslararası öğrenci kontenjanları nasıl belirlenmektedir?
Her eğitim-öğretim yılı için üniversitelerin her bir programa alabileceği Türk öğrenci ve uluslararası öğrenci kontenjanları Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenmektedir. Bu kontenjanlar birbirinden bağımsızdır. Türk öğrenci için belirlenen kontenjanın dolmaması durumunda boş kalan kontenjan uluslararası öğrencilere tahsis edilemez.
 
  1. Uluslararası öğrenciler Karabük Üniversitesi’ne nasıl başvuru yapmaktadır?
Uluslararası öğrenciler Karabük Üniversitesi’ne yalnızca üniversitenin resmi uluslararası öğrenci başvuru sistemi olan yos.karabuk.edu.tr adresi üzerinden bireysel başvuru yapabilmektedir. Bu sistem dünyanın her yerinden adayların kolayca erişebilmesi amacıyla Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinde hizmet vermektedir.
 
  1. Uluslararası öğrencilerden başvuru, kabul ve kayıt süreçlerinde herhangi bir ücret alınmakta mıdır?
Karabük Üniversitesi “Bilim Merkezli Öğrenci Dostu Üniversite” vizyonu doğrultusunda başarılı uluslararası öğrencilerin üniversiteye kolay erişimini sağlamak amacıyla uluslararası aday öğrencilerden başvuru ve kabul süreçlerinde herhangi bir ad altında ve hiçbir surette ücret almamaktadır. Üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanmış öğrenciler yalnızca kayıt ücreti olarak 1000 TL ödemektedir.
 
  1. Karabük Üniversitesi, uluslararası öğrencilerin başvuru, kabul ve kayıt süreçlerinde herhangi bir aracı şirket veya acente ile çalışmakta mıdır?
Karabük Üniversitesi başvuru, kabul ve kayıt süreçlerinin hiçbir aşamasında hiçbir firmayla, acenteyle, şirketle çalışmamaktadır. Aday öğrenciler üniversitenin uluslararası öğrenci başvuru sisteminden (yos.karabuk.edu.tr) bireysel başvurularını kolayca yapabilmektedir.
 
  1. Uluslararası öğrenciler Karabük Üniversitesi’ne nasıl başvuru yapar?
Karabük Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrenci adayları YÖK’ün belirlemiş olduğu “Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esasları” uyarınca yalnızca TR-YÖS puanı veya lise diploma puanı ile başvuru yapabilmektedir. Karabük Üniversitesi’nin Diş Hekimliği ve Tıp Fakülteleri ile Tıp Mühendisliği bölümüne yalnızca TR-YÖS puanıyla başvuru yapılabilmektedir.
 
  1. Başvuruların değerlendirilmesi nasıl yapılmaktadır?
Adaylar YÖK’ün kabul ettiği puanlar olan TR-YÖS puanı veya lise diploma puanıyla (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Mühendisliği hariç) tercihte bulunur ve başvuran adaylar arasında puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır Puan üstünlüğüne dayalı yerleştirme sistemi sayesinde Karabük Üniversitesi’ne her başvuru döneminde en başarılı adaylar kabul edilmiş olur.
 
  1. Uluslararası öğrenciler her bölüme diploma puanıyla girebilir mi?
Uluslararası öğrenciler her bölüme diploma puanıyla giremez. Örneğin Karabük Üniversitesi, Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri ile Tıp Mühendisliği bölümüne yalnızca ÖSYM’nin yapmış olduğu TR-YÖS puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Karabük Üniversitesi bu programlara hiçbir surette diploma puanıyla yerleştirme yapmamaktadır.
 
  1. Uluslararası öğrencilerin lise diplomalarının gerçekliği/doğruluğu nasıl kontrol edilmektedir?
Üniversiteye kayıt hakkı kazanmış adayların Türk dış temsilciliklerinden ya da vatandaşı oldukları ülkelerin resmî kurumlarından apostil (tasdik şerhi) yapılmış lise diplomasını beyan etmeleri zorunludur. Karabük Üniversitesi resmi makamlarca tasdik edilmemiş hiçbir diploma ile kayıt işlemi gerçekleştirmemektedir.
 
  1. Ülkeye yasal olmayan yollarla giriş yapmış olan kişiler üniversiteye kaydolabilir mi?
Karabük Üniversitesi’ne kaydolabilmek için adayların geçerli (süresi dolmamış) bir pasaporta ve vizeye sahip olmaları zorunludur. Aksi takdirde Karabük Üniversitesi hiçbir adayın kayıt işlemini gerçekleştirmemektedir.
 
  1. Kayıt esnasında uluslararası öğrencilerden sağlık raporu istenmekte midir?
Adayların kayıt esnasında Türkiye’de faaliyet gösteren resmi sağlık kuruluşlarınca düzenlenmiş, herhangi bir bulaşıcı hastalık (AIDS, tüberküloz, vb.) taşımadığını gösteren belge ibraz etmeleri zorunludur. Karabük Üniversitesi bu belgeyi ibraz etmeyen ya da bulaşıcı hastalık taşıdığı tespit edilen adayların kaydını yapmamaktadır.
 
  1. Uluslararası öğrenciler ücretsiz mi eğitim almaktadır?
Uluslararası öğrencilerin harç ücreti ödemeden öğrenim görmesi mümkün değildir. Karabük Üniversitesi, uluslararası öğrencilerin ödeyeceği harç miktarlarını her eğitim-öğretim yılı öncesinde üniversite web sayfasında ilan etmektedir.
 
  1. Uluslararası öğrencilerin Türkçe öğrenme zorunluluğu var mıdır?
Karabük Üniversitesi’ne kayıt yaptıran bütün uluslararası öğrencilerin Türkçe eğitimi alması ve Türkçe öğrenmesi zorunludur.
 
  1. Denklik belgesi olmayan uluslararası öğrenciler Karabük Üniversitesi’nde eğitim alabilir mi?
Uluslararası öğrenciler için, Millî Eğitim Bakanlığı’nca verilen, mezun oldukları liselerin Türkiye’deki liselere denk olduğunu gösteren belge (denklik belgesi) zorunludur.
 
  1. Uluslararası öğrenciler hangi disiplin hükümlerine tabidir?
Karabük Üniversitesi’ne kayıtlı Türk veya uluslararası öğrenciler ayrım yapılmaksızın YÖK’ün ve Karabük Üniversitesi’nin öğrenci disiplin işleri ile ilgili mevzuatlarına tabidir.